Saturday, April 9, 2011

Petua mengurangkan pengambilan garam

Bagi pengidap penyakit darah tinggi, makan garam yang berlebihan amat membahayakan. Bagi sesetengah orang memang suka makanan yang masin atau terasa garamnya, kalau tidak, rasa tidak puas makan. Namun begitu, jika lidah kita diajar dan dibiasakan dengan makanan yang kurang masin, insya Allah lama kelamaan deria untuk mengesan masin akan menjadi sangat sensitif di mana makanan yang sedikit masin sudah terasa kemasinannya.
Bagi yang berminat untuk mengurangkan pengambilan garam dalam makanan, terdapat beberapa petua, di antaranya termasuklah jangan biasakan mengguna garam tambahan yang biasa di sediakan di kedai makan/restoran, pilih makanan yang kurang mengandungi garam dengan melihat dulu label sebelum membelinya, bubuh garam di akhir masa masak jika masakan tersebut kurang garam, dan mengimbangi pengambilan garam yang berlebihan dengan mengambil makanan yang mempunyai kandungan kaliam/potassium yang tinggi, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
5 Tips on Reducing Salt Intake
Eating less sodium can help lower some people’s blood pressure. This can help reduce the risk of heart disease. Sodium is something we need in our diets, but most of us eat too much of it. Much of the sodium we eat comes from salt we add to our food at the table or that food companies add to their foods. So, avoid adding salt to foods at the table and use these 5 tips to reduce your salt intake:
* Take stock of the sources of salt in your diet, such as restaurant meals, salt-based condiments, and convenience foods. Some of these are really loaded with salt.
* Read the labels when shopping. Look for lower sodium in cereals, crackers, pasta sauces, canned vegetables, or any foods with low-salt options.
* If you think your meals are high in sodium, balance them by adding high-potassium foods, such as fresh fruits and vegetables.
* Ask about salt added to food, especially at restaurants. Most restaurant chefs will omit salt when requested.
* If you need to salt while cooking, add the salt at the end; you will need to add much less. The longer the food cooks, the more the salty flavor is muted and at the end, the final taste is on the top layer.

No comments:

Post a Comment

Zikir Dan Doa Yang Baik Dibaca Pada Hari Arafah

  Walaupun umat Islam di Malaysia dan banyak lagi negara lain tidak dapat menghantar jemaah haji ke Tanah Suci, Mekah oleh kerana penularan ...