Sunday, August 12, 2012

Sejarah Tercipta “Qiam With Me” Bersama Sultan Kelantan

Rakyat di negeri Kelantan telah dijemput untuk menghadiri majlis Qiamulail bersama para pemimpin dan Sultan Muhammad V. Kehadiran pada waktu itu sungguh ramai sehingga mencecah enam ribu jemaah.


Sejarah Tercipta “Qiam With Me” Bersama Sultan Kelantan | Sejarah negeri Kelantan sekali lagi tercipta ‘Qiam with me’ bersama Sultan Kelantan di Istana Negeri, Kubang Kerian, Kelantan Serambi Mekah. Istana bukan tempat kemegahan, sebaliknya menjadi tempat pengabdian diri kepada Allah.  Tahniah Sultan Kelantan. Gambar di bawah ini menunjukkan rakyat Kelantan mencari Lailatul Qadr bersama Sultan di Istana Kelantan.
Ribuan sertai qiam bersama Sultan Kelantan
KOTA BHARU: Ribuan rakyat negeri Kelantan tidak melepaskan peluang untuk menghidupkan Ramadhan bersama Sultan Kelantan dalam program Qiam With Me di Istana Negeri di sini malam tadi.
Program julung-julung kali diadakan itu menerima sambutan luar biasa rakyat yang mahu bersama sultan kesayangan mereka Sultan Muhammad V.
Suasana malam tadi menyaksikan Dewan Jubli Perak, di Istana Negeri, Kubang Kerian itu penuh malah kesemua khemah diluar dewan juga sesak.
Program Qiam With Me bermula dengan Solat Isyak kemudian diteruskan dengan solat Terawih bersama Sultan Muhammad V.
Turut hadir pada program itu, saf kepimpinan negeri termasuk Menteri Besar Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Selepas solat Isyak, program diteruskan dengan kuliah agama yang disampaikan penceramah popular dari Terengganu Ustaz Azhar Idrus sebelum masing-masing diberikan masa untuk berehat. Program seterusnya dimulakan pada jam 4 pagi untuk qiamullail sehingga sahur dan kemudiannya solat Subuh secara berjemaah.