Sunday, September 30, 2012

Healthy Exercises: One of the Best Ways to Protect Joints


Sendi merupakan antara struktur asas yang penting bagi pergerakan harian kita. Tidak hairanlah kalau sendi sakit, maka sukarlah kita bergerak, apa lagi untuk melakukan aktiviti fizikal yang lebih kuat seperti senaman dan lain-lain. Jika kekuatan dan ketangkasan sendi dipertingkatkan, maka sakit sendi dan kepenatan badan akan berkurangan. Ramai di antara kita tidak sedar bahawa kurang bergerak menambahkan lagi sakit sendi dan kecekangan otot yang berkaitan sendi. Oleh itu, bagi memelihara sendi supaya sihat, senaman ringan setiap hari adalah diperlukan.
Bagi menguatkan sendi, tidak perlu larian maraton, tetapi memadai dengan senaman ringan yang sesuai. Bagi melindungi sendi, pergerakan tanpa paksa adalah perlu. Pergerakan yang banyak dan terlalu cepat tidak baik untuk kesihatan sendi. Bagi mereka yang kurang bersenam dan sakit sendi tetapi ingin memulakan senaman ringan, eloklah dimulakan dengan membuat kerja-kerja fizikal rutin harian seperti mengemas dalam dan luar rumah, berkebun di kawasan rumah, memmbuat kerja-kerja dapur, dsb. Apabila tulang sendi sudah semakin kuat, senaman yang lebih berat boleh dilakukan.
Bagi mereka yang sakit sendi, sebelum memulakan senaman ringan, sebaik-baiknya balut sendi tersebut (contohnya lutut) dengan kain atau tuala panas terlebih dahulu bagi mengurangkan rasa sakit. Gerakkan sendi dengan perlahan-lahan selama 5 atau 10 minit bagi melancarkan perjalanan darah. Jika terasa terlalu sakit, berhenti sebentar, kemudian ulang semula. Jika sendi menjadi kemerahan dan bengkak, perlahankan senaman ringkas ini. Jika rasa menyucuk di sendi semasa menjalankan senaman ringan, ini menunjukkan keadaan telah serius dan perlu dapatkan nasihat doktor sebelum meneruskan senaman ringan ini.
Terdapat beberapa jenis senaman ringan yang sesuai bagi mereka yang mengalami sakit sendi, iaitu:
1. Berjalan – merupakan pilihan terbaik kerana ia dapat menguatkan dan memelihara kebolehlenturan (flexibility) sendi, selain daripada mengurangkan potensi osteoporosis (repuh tulang).
2. Berlari atau berjogging – sesuai bagi yang mampu melakukannya, tetapi hendaklah dilakukan di atas permukaan yang tidak keras bagi mengurangkan kesannya ke atas lutut, terutamanya.
3. Mengayuh basikal, sama ada di luar atau di dalam rumah/bangunan hanya memberi kesan yang sedikit terhadap sendi. Basikal duduk yang dikayuh di dalam rumah boleh diubahsuai kelajuannya mengikut kemampuan, keselesaan dan keselamatan masing-masing.
4. Berenang dalam air suam sangat baik bagi menguatkan sendi kerana air dapat menyokong berat badan tanpa memberi tekanan ke atas sendi yang sakit, dengan itu sendi mudah digerak-gerakkan dengan mudah.
5. Latihan Yoga dikatakan dapat mengurangkan sakit sendi sambil mengendur dan merehatkan otot yang tegang. Ini dilakukan dengan pergerakan yang dikawal, regangan, dan beristirihat dengan pernafasan dalam.
6. Senaman pergerakan seperti Tai Chi dan seumpamanya didapati baik untuk mengistirihatkan badan dan menjaga kesihatan sendi dengan pergerakan yang tertentu.
7. Suplemen seperti Glucosamine, Chondroitin dan MSM juga digalakkan diambil sebagai tambahan kepada senaman ringan yang sesuai. Glucosamine ialah asid amino yang dihasilkan secara semulajadi bagi membina dan memperbaiki rawan yang rosak. Chondroitin pula menghalang enzim yang merosakkan rawan bagi menambah ketahanannya. MSM berfungsi menyokong ligamen yang sihat dan memelihara kebolehlenturan sendi.