Rendaman hirisan buah-buahan atau sayuran dalam air minuman mempunyai khasiat tersendiri yang mampu merawat pelbagai penyakit di samping menjaga kesihatan badan.
Di antara khasiat rendaman hirisan buah-buahan dan sayuran ialah:
1. Air teh hijau dengan rendaman daun pudina dan limau nipis – bagi membakar lemak, memperbaiki sistem penghadaman, menghilangkan sakit kepala dan menyegarkan bau mulut.
2. Rendaman air dengan strawberry dan kiwi – bagi kesihatan kardiovaskular, perlindungan sistem imun, mengawal atur kandungan gula dalam darah, sistem penghadaman.
3. Rendaman air dengan hirisan timun, limau nipis, lemon – bagi mengawal berat badan, menghidari kegemukan berlebihan, mengawal selera makan, mengekalkan hidrasi badan, sistem penghadaman.
4. Rendaman hirisan lemon, limau nipis, oren (minum pada suhu bilik) – bagi penghadaman vitamin C, sistem pertahanan imun badan, menghindari pedih ulu hati (minum dalam suhu bilik).
No comments:
Post a Comment