Thursday, July 21, 2011

Ikan Siakap Goreng Berlada

221120093336 Ikan Siakap Goreng Berlada
Resipi kali ni ialah Ikan siakap goreng berlada, hmm…sedap tu..!
Bahan-bahannya :
1 ekor ikan siakap.
2 biji cili atau cabai merah.
6 biji cili api atau cabai rawit.
2 ulas bawang merah.
4 ulas bawang putih.
1 sudu kicap sotong.
1 sudu teh gula.
Sedikit garam.
Sedikit serbuk perasa kalau suka.
Cara membuatnya :
- Ikan siakap yang telah disiang dan potong-potong ikut suka, goreng ikan hingga masak dan agak garing, angkat dan toskan.
- Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan cili merah dan cili api yang telah dikisar/blender.
- Masukkan kicap sotong seterusnya masukkan serbuk perasa, garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali gaul/kacaukan sehingga sebati hanya beberapa minit sahaja, jangan terlalu lama, angkat dan hidangkan.
* Petua *
Petua membersihkan kerang yang mudah dan senang di praktikkan dibawah ini. Kerang sememangnya susah hendak dibasuh, apalagi nak menghilangkan baunya yang kadang-kadang agak hanyir disebabkan lumpur dan kotoran yang melekat di cengkerangnya.
Cara mudah untuk membasuhnya tanpa mengambil masa yang lama ialah
Dengan menggunakan pelepah pisang.
- Terlebih dahulu masukkan kerang kedalam besen berisi air.
- Kemudian gosokkan kerang menggunakan pelepah pisang hingga bersih.
- Bilaskan dengan air.

No comments:

Post a Comment

Zikir Dan Doa Yang Baik Dibaca Pada Hari Arafah

  Walaupun umat Islam di Malaysia dan banyak lagi negara lain tidak dapat menghantar jemaah haji ke Tanah Suci, Mekah oleh kerana penularan ...