Bahan bahan
500 gm ayam di potong sederhana besar
1000ml santan
5 sudu besar minyak sapi
2 helai daun pandan
2 batang kayu manis
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3cm halia
1 peket rempah kurma adabi di campur sedikit air supaya menjadi pes
2 biji kentang besar
2 biji cili hijau
1 biji bawang besar dibelah empat
1 biji tomato dibelah dua
1 sudu makan kerisik
2 biji asam limau (diperah)
garam
1000ml santan
5 sudu besar minyak sapi
2 helai daun pandan
2 batang kayu manis
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3cm halia
1 peket rempah kurma adabi di campur sedikit air supaya menjadi pes
2 biji kentang besar
2 biji cili hijau
1 biji bawang besar dibelah empat
1 biji tomato dibelah dua
1 sudu makan kerisik
2 biji asam limau (diperah)
garam
Cara-cara
Bawang besar , b.putih dan halia ditumbuk. Tumiskan atas dapur bersama minyak sapi sehingga berwarna kekuningan.
Masukkan pes kurma danrempah ratus goreng sebentar hingga naik bau dan daun pandan sekali. Kemudian masukkan ayam diikuti santan.
Gunakan api sederhana dan biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan kentang.
Setelah beberapa minit masukkan pula bawang besar yg dibelah empat, cili hijau dan garam.
Setelah kentang hampir empuk masukkan tomato dan kerisik. Biarkan seketika di atas dapur. Bila kentang sudah empuk bolehlah diangkat dan hidang. Taburkan bawang goreng bagi menyedapkan aroma minyak sapi n rempah kurma..
Masukkan pes kurma danrempah ratus goreng sebentar hingga naik bau dan daun pandan sekali. Kemudian masukkan ayam diikuti santan.
Gunakan api sederhana dan biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan kentang.
Setelah beberapa minit masukkan pula bawang besar yg dibelah empat, cili hijau dan garam.
Setelah kentang hampir empuk masukkan tomato dan kerisik. Biarkan seketika di atas dapur. Bila kentang sudah empuk bolehlah diangkat dan hidang. Taburkan bawang goreng bagi menyedapkan aroma minyak sapi n rempah kurma..
Petua Membeli Limau Nipis
1. Pilih limau nipis yang baik berdasarkan kulitnya. Kulit limau yang baik berwarna hijau gelap. Kulitnya elok, tidak rosak dan keras. Jangan menekan kulit limau dengan jari kerana kulitnya nipis sahaja dan limau akan rosak.
2. Ambil sebiji limau dan tinbangkan di atas tapak tangan. Jika terasa berat bererti kandungan airnya tinggi.
3. Limau nipis yang kulitnya berwarna hijau kekuningan biasanya tidak mengandungi biji.
4. Limau nipis yang belum dipotong boleh disimpan di tempat buahan-buahan dalam suhu bilik untuk beberapa hari. Tetapi jika disimpan ditempat salad di dalam peti ais, ia boleh bertahan sehingga 3 minggu.
5. Limau nipis yang telah dipotong juga boleh disimpan di dalam peti sejuk dengan membungkusnya di dalam plastik pembungkus.
2. Ambil sebiji limau dan tinbangkan di atas tapak tangan. Jika terasa berat bererti kandungan airnya tinggi.
3. Limau nipis yang kulitnya berwarna hijau kekuningan biasanya tidak mengandungi biji.
4. Limau nipis yang belum dipotong boleh disimpan di tempat buahan-buahan dalam suhu bilik untuk beberapa hari. Tetapi jika disimpan ditempat salad di dalam peti ais, ia boleh bertahan sehingga 3 minggu.
5. Limau nipis yang telah dipotong juga boleh disimpan di dalam peti sejuk dengan membungkusnya di dalam plastik pembungkus.
No comments:
Post a Comment