Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 500g isi dada ayam
- serbuk kunyit
- serbuk cili
- 2 batang serai (dititik)
- 1/2 inch halia (diketuk)
- 1 biji lobak merah (hiris memanjang)
- 2 biji tomato (belah 4)
- bawang besar (dihiris)
- bawang putih (diketuk)
- bawang merah (di hiris)
- kicap pekat/manis
- gula
- garam
- rempah tumis
- minyak masak (untuk menumis)
Cara-cara
- perapkan ayam dengan garam dan kunyit selama 30 minit atau semalaman. kemudian, gorengkan ayam yang telah diperap sehingga separuh masak
- panaskan minyak dalam kuali. masukkan rempah tumis, bawang2, pes serbuk cili (serbuk cili + sedikit air), halia dan serai. tumis hingga naik bau
- masukkan ayam, lobak merah, kicap manis dan garam. adjust mengikut citarasa anda
- hidangkan dan hias dengan daun bawang/daun sup
No comments:
Post a Comment