Bukannya nk ajak anda berdangdut ketika membaca, tapi nak ajak anda berdangdut di dapur. Bila teringat lagu dangdut Memori Daun Pisang yang sering diputarkan di radio suatu ketika dahulu, teringin pula nk makan nasi lemak nasi daun pisang. Jarang ditemui dan kalau ada terjual kat mana-mana pun, belum tentu dapat rasa yang betul-betul ummmpphhh... Jadi apa kata kita cuba try test sendiri kepakaran yang kita ada. Mana nak tau, kemungkinan nasi lemak daun pisang kita buat sendiri lebih sedap dari yang ada di kedai. Apa lagi, jom kita share apa yang patut... selamat mencuba..:)
Bahan-Bahan Nasi :
Bahan-Bahan Sambal :
Cara masakan :
01.Basuh beras dan tos kan
02.Masuk ke dalam periuk bersama, santan, air, daun pandan, halia dan garam. Kacau rata dan masak seperti masak nasi biasa.
03.Bila air sudah kering, koyak sedikit daun pisang dan tutup atas nasi, kemudian tutup periuk dan biar nasi tanak (bau nyer harum..)
04.Untuk membuat sambal blend cili kering, ikan bilis,bwg putih,bwg besar & belacan. Mayang 1 biji bwg besar.
05.Tumis bwg besar yg dimayang tu hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar. Masak sampai sambal agak kering. Kemudian, perisakan dgn garam & gula.
No comments:
Post a Comment