Tembikai merupakan buah yang disukai ramai terutamanya pada musim panas atau pada bulan bulan puasa kerana ia boleh menghilang rasa dahaga, di samping pelbagai khasiat jika memakannya.
Diharap petua ini dapat membantu kita memilih tembikai yang cantik isinya. Selamat mencuba….
Tembikai adalah kaya dengan vitamin A dan C, asid folik, magnesium, zink dan mineral lain. Oleh itu, ia mampu menyembuhkan pelbagai jenis penyakit, seperti sakit kepala, penyakit paru-paru dan masalah kulit, di samping memberi tenaga dan kekuatan serta memulihkan sistem tubuh yang lemah bagi mereka yang baru sahaja sembuh daripada penyakit atau menjalani pembedahan. Tembikai juga mampu menghapuskan kesan-kesan toksik dalam tubuh dan membantu melancarkan pengaliran darah. Tembikai yang diambil sebelum makan dapat membersihkan usus dan menghindari penyakit.
Selalunya kita membeli buah tembikai di kedai tanpa melihat isinya, apabila dikupas kemudiannya isinya tidak seperti yang kita harapkan. Di sinilah perlunya kita mengtahui serba sedikit cara-cara untuk memilih buah tembikai yang baik dan ranum.
Nikmatnya!
Petikan diambil dari buku Quran Saintifik
[Dr.Danial Zanial Abidin]
Abu daud dan Tirmizi merekodkan, Aisyah berkata,
" Rasulullah s.a.w pernah memakan buah tembikai
bersama-sama dengan buah tamar basah."
Tembikai mengandungi 92% air dan 8% gula. Ia juga mengandungi
antioksidan lycopene yang mampu menjegah daripada pelbagai penyakit
terutamanya kanser. Hal ini dilaporkan di laman web Centers for Disease
Control and prevention, Atlanta.Mengikut pengkaji-pengkaji dari
Universiti Harvard, lelaki banyak mengambil makanan yang mengandungi
lycopene mempunyi risiko rendah menghidapi penyakit kanser
terutamanya kanser prostat.
Buah tembikai juga kaya dengan vitamin C dan beta karotena.
kedua-dua ini merupakan antioksidan yang diperlukan kerana
ia berfungsi memperbaiki sel-sel badan yang rosak di samping
mencegah kanser. mengikut satu kajian yang dilakukan di
Universiti harvard, beta karotena berfungsi membunuh sel-sel kanser
di samping mampu mengubah protein yang diperlukan oleh sel-sel kanser
ini dan dengan itu mencegahnya supaya terus tumbuh.
Tambahan daripada itu tembikai kaya dengan kalium (potasium)
Apabila seseorang mengambil separuh sahaja daripada buah tembikai,
dia memperoleh lebih kurang 825mg kalium. Kalium adalah zat logam
penting yang berperanan merendahkan tekanan darah. Hal ini pernah
dinyatakan oleh Dr.George webb, Profesor Madya dalam bidang
fisiologi dan biofizik dari universiti Vermont College of Medicine.
Kalium juga berfungsi menghalang kolesterol keji (bad cholesterol)
daripada melekat dan menyempitkan pembuluh darah arteri.
Di samping kalium, tembikai juga mengandungi asid folik,
sejenis vitamin B yang diperlukan oleh ibu bagi mencegah bayi
dalam kandungan daripada mengalami kecactan dan penyakit
jantung. mengikut Prevention's new Foods for Healing Guide,
kajian yang dilakukan ke atas 4,000 orang ibu mendapati bayi-bayi
yang dilahirkan oleh ibu yang mengambil asid folik dengan kadar
yang mencukupi, berisiko lebih renmdah mengalami kecacatan otak
dan saraf tunjang berbanding bayi-bayi yang lain.
tak sabar nak balik rumah untuk buat air tembikai...
Subhanallah...
BANYAK kan khasiat buah tembikai.
Antaranya, dapat mencegah penyakit kanser.
Itu lah antara nikmat3 yang telah Allah turunkan
kepada kita umat manusia.
Cuma, semuanya bergantung pada diri kita sendiri
samada mahu bersyukur atau pun tidak.
Petikan diambil dari buku Quran Saintifik
[Dr.Danial Zanial Abidin]
Abu daud dan Tirmizi merekodkan, Aisyah berkata,
" Rasulullah s.a.w pernah memakan buah tembikai
bersama-sama dengan buah tamar basah."
Tembikai mengandungi 92% air dan 8% gula. Ia juga mengandungi
antioksidan lycopene yang mampu menjegah daripada pelbagai penyakit
terutamanya kanser. Hal ini dilaporkan di laman web Centers for Disease
Control and prevention, Atlanta.Mengikut pengkaji-pengkaji dari
Universiti Harvard, lelaki banyak mengambil makanan yang mengandungi
lycopene mempunyi risiko rendah menghidapi penyakit kanser
terutamanya kanser prostat.
Buah tembikai juga kaya dengan vitamin C dan beta karotena.
kedua-dua ini merupakan antioksidan yang diperlukan kerana
ia berfungsi memperbaiki sel-sel badan yang rosak di samping
mencegah kanser. mengikut satu kajian yang dilakukan di
Universiti harvard, beta karotena berfungsi membunuh sel-sel kanser
di samping mampu mengubah protein yang diperlukan oleh sel-sel kanser
ini dan dengan itu mencegahnya supaya terus tumbuh.
Tambahan daripada itu tembikai kaya dengan kalium (potasium)
Apabila seseorang mengambil separuh sahaja daripada buah tembikai,
dia memperoleh lebih kurang 825mg kalium. Kalium adalah zat logam
penting yang berperanan merendahkan tekanan darah. Hal ini pernah
dinyatakan oleh Dr.George webb, Profesor Madya dalam bidang
fisiologi dan biofizik dari universiti Vermont College of Medicine.
Kalium juga berfungsi menghalang kolesterol keji (bad cholesterol)
daripada melekat dan menyempitkan pembuluh darah arteri.
Di samping kalium, tembikai juga mengandungi asid folik,
sejenis vitamin B yang diperlukan oleh ibu bagi mencegah bayi
dalam kandungan daripada mengalami kecactan dan penyakit
jantung. mengikut Prevention's new Foods for Healing Guide,
kajian yang dilakukan ke atas 4,000 orang ibu mendapati bayi-bayi
yang dilahirkan oleh ibu yang mengambil asid folik dengan kadar
yang mencukupi, berisiko lebih renmdah mengalami kecacatan otak
dan saraf tunjang berbanding bayi-bayi yang lain.
tak sabar nak balik rumah untuk buat air tembikai...
Subhanallah...
BANYAK kan khasiat buah tembikai.
Antaranya, dapat mencegah penyakit kanser.
Itu lah antara nikmat3 yang telah Allah turunkan
kepada kita umat manusia.
Cuma, semuanya bergantung pada diri kita sendiri
samada mahu bersyukur atau pun tidak.
Berikut adalah petua bagi memilih buah tembikai yang baik berasaskan ciri-ciri luarannya:
1. Pilih tembikai yang berat berbanding dengan saiznya.
2. Warna buahnya hijau yang menarik dan bentuk buahnya sekata kiri dan kanan (simetri).
3. Tompok di bawah buah berwarna kekuningan, bukannya warna putih.
4. Jalur hijau di kulit buah kelihatan putus-putus atau tidak bersambung terus.
No comments:
Post a Comment