Nafas atau mulut yang tidak berbau memberikan lebih keyakinan dan keselesaan kepada kita untuk berinteraksi dengan orang lain.
Namun begitu, kadang-kadang kita tidak perasan yang nafas atau mulut kita berbau sehingga ada orang yang ‘berani’ memberitahu kita. Walaupun ini amat memalukan tetapi kita harus menerima teguran tersebut dengan dada yang lapang disertai dengan azam untuk memperbaiki keadaan ini. Jangan marah atau berkecil hati dengan orang menegur ini kerana mungkin niatnya baik bagi memperbaiki keadaan atau mungkin juga dia sudah tidak tahan dengan baunya, terutama apabila dia terpaksa duduk berdekatan atau berinteraksi secara dekat. Oleh itu, sebaik-baiknya apabila bercakap dengan orang sebelah, jangan terlalu dekat, jarakkan diri sekurang-kurangnya 1 kaki daripada orang sebelah semasa bercakap. Ini bagi mengelakkan bau yang kurang enak dari mulut kita dihidu oleh orang sebelah.
Selalunya mulut atau nafas berbau disebabkan oleh bakteria yang berkumpul dalam mulut, di celah-celah gigi, gusi yang sensitif, gigi berlubang, di permukaan lidah dan lain-lain. Ada juga nafas berbau disebabkan oleh infeksi sinus, alergi, infeksi paru-paru, dan lain-lain.
Di antara tips atau kaedah yang boleh diamalkan supaya nafas/mulut tidak berbau ialah:
1. Berus gigi dam gunakan floss dengan lebih kerap. Sekurang-kurangnya berus gigi 2 kali sehari dan gunakan floss sekali sehari.
2. Berus permukaan lidah dengan berus gigi kerana di bahagian ini banyak bakteria berkumpul.
3. Kumur-kumur dengan air putih selepas makan bagi mengeluarkan sisa-sisa makanan di celah-celah gigi di samping merangsang pengeluaran air liur bagi melancarkan lagi proses penghadaman dan memastikan mulut tidak kering.
4. Kumur dengan air garam bagi membunuh atau membantutkan pertumbuhan bakteria dalam mulut. Selain itu, boleh juga gunakan air kumuran (mouth wash) yang ada dalam pasaran, seperti Listerine atau jenama lain.
5. Penjagaan gigi yang betul supaya gigi tidak berlubang dan gusi sihat. Gigi berlubang dan gusi yang bengkak/berdarah menggalakkan pengumpulan bakteria yang menghasilkan bau kurang menyenangkan. Buat pemeriksaan gigi 6 bulan sekali.
6. Jangan biarkan mulut kering. Banyakkan minum air putih dan kunyak chewing gum tanpa gula bagi menggalakkan pengeluaran air liur.
7. Elakkan makanan yang menghasilkan bau kurang menyenangkan seperti petai, jering, bawang putih, bawang, dsb. terutamanya apabila berinteraksi dengan orang lain.
8. Jangan merokok kerana asap rokok merosakkan tisu gusi dan menyebabkan gigi berkarat, selain daripada meningkatkan risiko mendapat kanser mulut.
9. Elakkan mengambil makanan manis, gula-gula, chewing gum manis, dsb. selepas makan malam kerana sisa makanan manis ini akan menggalakkan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan masalah mulut berbau.
10. Kunyah setangkai bunga cengkih atau sedikit beras (yang telah dibersihkan) setiap hari.
No comments:
Post a Comment