Bahan2 utama seperti di dlm gambar
1 senduk minyak zaiton
1 senduk sos tiram
1 senduk sos chicken marinade
*senduk k bukan sudu teh atau sudu makan.
2 sudu makan lada hitam
5 sudu makan kicap abc
1 sudu mkn basil
1 sudu mkn oregano
1 senduk minyak zaiton
1 senduk sos tiram
1 senduk sos chicken marinade
*senduk k bukan sudu teh atau sudu makan.
2 sudu makan lada hitam
5 sudu makan kicap abc
1 sudu mkn basil
1 sudu mkn oregano
Bahan2 yg tak ada dlm gambar
Seekor ayam (saiz besar)
3 sudu mkn serbuk cili babas
Garam,ajinamoto secukupnya
5 sudu makan madu
1 sudu mkn Butter
Kentang
1 ulas Bwg besar belah dua
1 labu bwg putih, belah dua jgn buang kulit
*campur kesemua bahan2 diatas.
Seekor ayam (saiz besar)
3 sudu mkn serbuk cili babas
Garam,ajinamoto secukupnya
5 sudu makan madu
1 sudu mkn Butter
Kentang
1 ulas Bwg besar belah dua
1 labu bwg putih, belah dua jgn buang kulit
*campur kesemua bahan2 diatas.
Basuh ayam bersih2, kemudian lap dgn tisu makanan ya jgn lap dgn tisu muka nti tisu tu semua melekat kat ayam😂, bila da betul2 kering, perap ayam dgn bahan2 tadi..selama 2 jam, tak payah masuk peti sejuk.
Kemudian,panaskan oven dgn suhu paling panas(oven saya jenama cornell 43L)
kemudian turunkan suhu kepada 180°, api atas bawah,tenpoh masa mbakar dlm 1jam 40min bergantung od oven masing2, klu tak ada pencucuk mcm oven saya ni, guna besi yg jarang2 tu letak kat tgh2, pastu letakkan tray kat lapisan bawah,jgn lupa letak air ke dlm tray, supaya ayam tadi tak kering, bila d makan lembut n juicy jer.
Masukkan bwg, kentang n air ke dlm tray.
*setiap 10min glis ayam dgn bahan perapan,bila ayam dah btukar kaler,bole la stop glis ayam tu
*Bila ayam da masak, jgn kelurakan dr oven, biarkan ayam dlm oven selama 10 ke 15min.
*fungsi air ialah utk mgelakkan ayam drpd kering bila d bakar
*kentang pula hanya bahan sampingan, manakala bawang utk aroma
Selamat mencuba👨🍳👩🏻🍳😻
Selamat mencuba👨🍳👩🏻🍳😻
Kredit Resepi - Sabrina Sarsan
No comments:
Post a Comment