Ha, ingatkan cara makan spageti sama je dengan mi. Cara rebus pun tiada teknik khas, rupanya-rupanya silap.
Kredit: Pexels
Natalie Kennedy, blogger makanan Itali telah menyenaraikan beberapa kesilapan biasa yang dilakukan ketika memasak dan menikmati pasta. Iyalah, pasta ni kan makanan orang Itali, dah tentu semua teknik pun di hujung jari.
#1 Hanya guna garfu. Tak perlu sudu & tidak perlu patah-patahkan spageti sebelum direbus.
Rebus spageti dalam keadaan asal, tak perlu dipatah-patahkan. Dan untuk makan, hanya tekan garfu di pinggan dan biarkan spageti menyaluti garfu.
#2 Keju sepenuh pinggan
Pasta ni kan makanan sihat, seimbang yang kaya dengan karbohidrat dan dimakan dengan sedikit sos serta keju. Kalau korang pergi restoran Itali, boleh minta lebih keju tetapi pelik jika keju diletakkan berlebihan di atas seafood pasta.
#3 Jilat pinggan hingga licin
Dahlah kuahnya sedap, sayang pula hendak dibuang. Tetapi jangan pula anda jilat pinggan atau tuang ke dalam mangkuk, cukup sekadar gunakan sudu dan bakinya dibersihkan dengan roti.
#4 Boleh tukar sos?
Ha, a big no! Banyak jenis pasta yang ada tetapi tidak semua pasta dihasilkan sesuai untuk semua jenis sos. Setiap jenis pasta mempunyai sos tersendiri. Semakin nipis pasta, semakin nipis sosnya.
Kredit: Daily Mail
No comments:
Post a Comment