Sumber Sirap Limau.
Pasti anda pernah dengar iklan ni bukan? "Sebutir Nasi Ibarat Setitik Peluh Petani". Pasti jika ada lebihan nasi dalam periuk anda sayang ingin membuangnya dan memasang niat untuk buat nasi goreng atau dipanaskan untuk hari esok. Namun begitu kadang - kadang nasi tersebut mudah jadi melekit dan cepat basi. Sayang kan bila ia berlaku, oleh itu kami kongsikan 7 cara mudah untuk anda!
#1 Kena basuh hingga bersih
Kalau korang nak tahu, beras harus dibasuh banyak kali untuk mengelakkan ia cepat basi. Jadi, apa yang perlu dilakukan, basuh beras banyak kali, cuci 2-3 kali dan pastikan air bilasan beras betul-betul keluar.
#2 Periuk kena dicuci dengan betul
Pastikan periuk nasi dicuci dengan betul. Salah satu sebab nasi cepat basi disebabkan periuk tidak dicuci dengan betul. Periuk yang sudah berkarat atau ada kesan kotoran yang tidak tertanggal akan menyebabkan nasi yang dimasak tidak berkualiti dan cepat basi.
#3 Perah limau nipis
Sebelum masak nasi, perahkan setengah biji limau nipi dalam pot beras yang sudah disukat air. Limau nipis hanya untuk mengekalkan nasi jadi tahan lama dan tidak akan menjejaskan rasa nasi,. Disamping itu, petua ini akan membuatkan nasi akan jadi lebih harum.
#4 Pastikan wap nasi hilang selepas dimasak
Sejurus nasi masak, pastikan buka penutupnya. Kacau nasi supaya masak secara rata. Biarkan wap nasi keluar dan pastikan lap penutup periuk. Petua ini akan menjadikan nasi bertahan lama dan tidak menjadi lembab. Selain itu, selesai sahaja masak nasi, sila cabut plug periuk.
#5 Letak secubit garam
Masukkan secubit garam dalam sukatan air. Garam akan membuatkan nasi tahan lebih lama dan jadi lebih sedap.
#6 Panaskan periuk nasi atas dapur
Ada sesetengah individu akan membiarkan nasi dalam periuk hingga berhari-hari. Ini akan menyebabkan nasi jadi berair dan basi. Walaupun sudah mencuci berkali-kali, bakteria dalam periuk masih aktif. Menurut pengguna Facebook, Suaida Salehudin, korang telingkupkan sahaja periuk nasi atas dapur dan nyalakan api. Bakterian akan terbunuh dan juga membuatkan nasi akan tahan lebih lama.
#7 Masak air dalam periuk nasi
Masak air dalam periuk nasi hingga mendidih, kemudian masukkan beberapa helai daun pandan. Cara ini hanya perlu dilakukan sebulan sekali sahaja.
No comments:
Post a Comment