Friday, January 15, 2021

Cara Nak Simpan Kelapa Parut Supaya Tahan Lebih Lama

Kelapa parut memang banyak kegunaannya terutama sekali dalam masakan Melayu. Kuih saja dah banyak resepi yang menggunakan kelapa parut.

cara nak simpan kelapa parut supaya tahan lebih lama

Sebab itulah ada beberapa rumah, wajib kena ada kelapa parut di dapur. Tapi kalau beli dalam kuantiti yang banyak, bagaimana nak simpan?

Ikut perkongsian Ani Zam ini, mungkin dengan cara ini boleh membantu anda simpan kelapa parut hingga dua tiga bulan!

#1 Letakkan kelapa parut di dalam loyang

#2 Taburkan garam dan gaul pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah sebagai agen anti pereputan.

 cara nak simpan kelapa parut supaya tahan lebih lama

#3 Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah dipanaskan selama 15 minit.

cara nak simpan kelapa parut supaya tahan lebih lama

#4 Biarkan sehingga sejuk dan masukkan ke dalam plastik. Simpan di dalam peti ais bahagian sejuk beku.

cara nak simpan kelapa parut supaya tahan lebih lama

#5 Kukus semula bila hendak menggunakannya.

Tips extra: Jika ingin santan yang lebih pekat, kisar kelapa parut dengan sedikit air kemudian tapis. Boleh kisar sehingga 3 kali kelapa tersebut untuk mendapatkan santan yang pekat.

Sumber: Ani Zam

No comments:

Post a Comment

Zikir Dan Doa Yang Baik Dibaca Pada Hari Arafah

  Walaupun umat Islam di Malaysia dan banyak lagi negara lain tidak dapat menghantar jemaah haji ke Tanah Suci, Mekah oleh kerana penularan ...