Bahan A :
ayam seekor(potong kepada bahagian yang lebih kecil)
ayam kemudiann digoreng sehingga garing
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
50 biji cili api ( lagi banyak lagi sedap berapi)di kisar bersama serbuk kunyit
ayam seekor(potong kepada bahagian yang lebih kecil)
ayam kemudiann digoreng sehingga garing
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
50 biji cili api ( lagi banyak lagi sedap berapi)di kisar bersama serbuk kunyit
bahan lain:
7 sudu besar minyak utk menumis
1 biji bawang di hiris
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
7 sudu besar minyak utk menumis
1 biji bawang di hiris
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
Click this bar to view the full image. |
perasakan ayam dengan garam,goreng sehingga garing.
panaskan minyak, tumiskan bahan a tadi sampai naik bau.masukkan asam keping,garam dan gula.tambahkan sedikit air agar tidak terlalu kering
akhir sekali,masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata.biarkan di atas api 5 minit sehingga tumisan tadi bergaul mesra dengan ketulan ayam tersebut.hidangkan bersama nasi panas.
panaskan minyak, tumiskan bahan a tadi sampai naik bau.masukkan asam keping,garam dan gula.tambahkan sedikit air agar tidak terlalu kering
akhir sekali,masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata.biarkan di atas api 5 minit sehingga tumisan tadi bergaul mesra dengan ketulan ayam tersebut.hidangkan bersama nasi panas.
* Selamat Mencuba * Pastikan tumisan cili digoreng garing bg mengelakkan kepedasan ke tahap maksimum…
No comments:
Post a Comment