Bahan-bahan:
1kg daging – dipotong dadu2cm halia – ditumbuk2cm lengkuas – ditumbuk3 keping asam keping1/2 biji kelapa – perah untuk santan2-3 camb kerisiksedikit serbuk kunyitgaram dan gula secukup rasaminyak untuk menumisBahan2 kisar:
10 biji bawang merah5 ulas bawang putihcili apicili kering – bergantung pada kepedasan masing23 batang seraicara:
* panaskan minyak didalam kuali kemudian masukkan kesemua bahan2 kisar dan bahan2 tumbuk bersama daging. kacau sebati
* biarkan sehingga air daging itu kering* kemudian masukkan santan dan serbuk kunyit. apabila santan agak kering baru masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa* dan akhir sekali apabila daging dah hampir2 empuk masukkan kerisik* kacau rata, angkat dan sedia dihidangkan* Petua *
Petua nenek saya kalau nak daging cepat empuk letak sedikit keratan tempurung kelapa.Mula2 saya rasa macam tak masuk akal lak…tapi bila dah cuba ngan ayam pencen & daiging baru percaya.Cuba juga nak kaji kaitanya daging ngan tempurung kelapa sampai kini masih tak dapat jawapanya.pelik tapi benar. Selamat Mencuba..
Saya kalau nak lembutkan daging lembu atau ayam pencen ke, letak sudu atau garfu dalam masakan tu..Pilih yang mana pekenan di hati..
No comments:
Post a Comment