Sunday, March 4, 2012

Research: Islamic Slaughtering and Western method of Slaughtering

Allah Maha Mengetahui segala sesuatu kerana Dialah yang menjadikan semua makhluk, oleh itu setiap perintah dan peraturanNya mesti mempunyai kebaikan dan hikmah disebaliknya, tetapi kita yang kurang ilmu tidak mengetahuinya.
Begitu juga dengan cara sembelihan haiwan ternakan yang diwajibkan dalam Islam, walaupun nampak kejam dari kaca mata orang barat kerana kita menggunakan pisau yang tajam untuk menyembelih leher haiwan secara terus, tapi ternyata ia mempunyai banyak kebaikan dan menghasilkan daging yang lebih selamat untuk dimakan berbanding dengan cara yang diamalkan oleh orang barat yang membuatkan haiwan pingsan dengan kejutan elektrik atau ubat pelali terlebih dahulu. Cara sembelihan Islam ialah dengan memotong vena jugular, arteri karotid, trakea dan esofagus supaya darah dapat dikeluarkan dengan cepat dan banyak sekali. Orang barat mendakwa cara sembelihan mereka dapat mengurangkan rasa kesakitan binatang. Walau bagaimanapun, dakwaan mereka ini ternyata salah berdasarkan kepada hasil kajian perbandingan kedua-dua cara sembelihan yang dijalankan secara saintifik di Jerman.
Hasil kajian perbandingan ini menunjukkan:
1. Cara sembelihan Islam menghasilkan daging yang bersih daripada darah kerana semua darah disalurkan keluar dengan cepat, manakala cara sembelihan barat menyebabkan terdapat darah beku di dalam daging sebanyak 45% yang mana ini adalah berbahaya apabila dimakan, terutamanya kanak-kanak.
2. Cara sembelihan Islam, pada 3 saat pertama, haiwan yang disembelih tidak merasa sakit kerana lehernya dihiris dengan cepat menggunakan pisau yang tajam.
3. Pada 3 saat berikutnya, haiwan yang disembelih tidak sedarkan diri kerana semua darah keluar dengan cepat dari badan.
4. Selepas 6 saat ini, haiwan yang disembelih tidak merasa sakit langsung kerana hampir semua darah telah keluar dari badan. Dalam masa yang sama, jantung masih berdenyut lagi, dan dengan denyutan ini darah yang berbaki ditolak keluar lagi dari badan, dan ini menghasilkan daging yang bersih daripada darah dan ia selamat untuk pengguna. Sebaliknya, cara sembelihan barat menyebabkan haiwan berasa sakit kerana proses kematiannya mengambil masa yang lebih lama dan darah sempat membeku di dalam daging.
Begitulah kelebihan cara sembelihan Islam yang diamalkan. Dengan hasil kajian ini, maka tertolaklah dakwaan barat bahawa cara sembelihan adalah kejam kepada haiwan, walhal cara sembelihan mereka lebih kejam kerana menyakitkan haiwan yang disembelih.
Artikel berkaitan dipanjangkan di bawah ini….
Research: Islamic Slaughtering and Western method of Slaughtering
The Islamic practice of slaughtering animals by means of a sharp cut to the front of the neck has frequently come under attack by some animal rights activists as being a form of animal cruelty, the claim being that it is a painful inhumane method of killing animals. In the West, it is required by law to stun the animals with a shot to the head before the slaughter, supposedly to render the animal unconscious and to prevent it from reviving before it is killed so as not to slow down the movement of the processing line. It is also used to prevent the animal from feeling pain before it dies.
German Research Studies Pain
It therefore may come as a surprise to those who have made such acclimations to learn of the results of a study carried out by Professor Wilhelm Schulze and his colleague Dr. Hazim at the School of Veterinary Medicine, Hannover University in Germany. The study: ‘Attempts to Objectify Pain and Consciousness in Conventional (captive bolt pistol stunning) and Ritual (halal, knife) Methods of Slaughtering Sheep and Calves’ concludes that Islamic slaughtering is the most humane method of slaughter and that captive bolt stunning, practiced in the West, causes severe pain to the animal.
In the study, several electrodes were surgically implanted at various points of the skull of all animals, touching the surface of the brain. The animals were allowed to recover for several weeks. Some animals were then slaughtered by making a swift, deep incision with a sharp knife on the neck cutting the jugular veins and the carotid arteries as well as the trachea and esophagus (Islamic method). Other animals were stunned using a Captive Bolt Pistol (CBP). During the experiment, an electroencephalograph (EEG) and an electrocardiogram (ECG) recorded the condition of the brain and the heart of all animals during the course of slaughter and stunning.
The results were as follows:
I – Islamic Method
When you slaughter in Islamic way the blood is drained from the flesh, where as other method of killing clots the blood and 45 percent of the blood remains in the flesh, hence eating such meat is highly dagerous to health, especially kids.
1. The first three seconds from the time of Islamic slaughter as recorded on the EEG did not show any change from the graph before slaughter, thus indicating that the animal did not feel any pain during or immediately after the incision.
2. For the following 3 seconds, the EEG recorded a condition of deep sleep – unconsciousness. This is due to the large quantity of blood gushing out from the body.
3. After the above-mentioned 6 seconds, the EEG recorded zero level, showing no feeling of pain at all.
4. As the brain message (EEG) dropped to zero level, the heart was still pounding and the body convulsing vigorously (a reflex action of the spinal cord) driving a maximum amount of blood from the body thus resulting in hygienic meat for the consumer.

No comments:

Post a Comment

Zikir Dan Doa Yang Baik Dibaca Pada Hari Arafah

  Walaupun umat Islam di Malaysia dan banyak lagi negara lain tidak dapat menghantar jemaah haji ke Tanah Suci, Mekah oleh kerana penularan ...