Siapa yang teringin nak makan brownies tapi takut sukatan tak betul. Boleh cuba resepi ini. Gerenti jadi!
![resepi brownies gunakan sukatan cawan. mesti jadi!](https://media2.fishtank.my/media/sinar/assets/brownies640.jpg)
Bahan-bahan:
- 125 gram butter (1 butter potong 2)
- 1 ½ blok coklat beryls (dark chocolate)
- 3 biji telur
- ½ cawan gula perang (kalau tak nak manis, kalau nak manis boleh letak 1 cawan)
- ¾ cawan self rising flour
Cara-cara memasak:
1. Cairkan butter dan coklat bersama.
![resepi brownies gunakan sukatan cawan. mesti jadi!](https://media2.fishtank.my/media/sinar/assets/screen-shot-2020-05-26-at-11-48-16-am.png)
2. Masukkan coklat yang dicairkan tadi dalam bekas yang ada telu dan gula tadi (kacau dulu) pastikan masukkan coklat ketika masih panas.
![resepi brownies gunakan sukatan cawan. mesti jadi!](https://media2.fishtank.my/media/sinar/assets/screen-shot-2020-05-26-at-11-48-34-am.png)
3. Akhir sekali, masukkan ¾ cawan self-rising flour. Kacau sehingga sebati.
![resepi brownies gunakan sukatan cawan. mesti jadi!](https://media2.fishtank.my/media/sinar/assets/screen-shot-2020-05-26-at-11-48-47-am.png)
4. Lapik loyang 8x8 dengan baking paper.
5. Tuangkan adunan dan masukkan dalam oven pada suhu 140-150 darjah celcius yang dipanakan seketika. Bakar selama 50 minit-1 jam.
![resepi brownies gunakan sukatan cawan. mesti jadi!](https://media2.fishtank.my/media/sinar/assets/screen-shot-2020-05-26-at-11-48-57-am.png)
6. Dan siap!
![resepi brownies gunakan sukatan cawan. mesti jadi!](https://media2.fishtank.my/media/sinar/assets/screen-shot-2020-05-26-at-11-49-06-am.png)
Mudah kan? Selamat mencuba!
Sumber: Azlina Ina
No comments:
Post a Comment