Mesti ramai orang bersangka semua cili kering ni sama saja. Tapi hakikatnya tidak. Ada beberapa jenis cili kering serta nama yang mereka yang tersendiri.
Jangan risau ni nak kongsikan la jenis-jenis cili kering dan sesuai untuk masakan jenis apa.
#1 Cili kering berkilat
Senang je nak cam cili kering jenis berkilat ini. Bentuknya lurus, berkilat dan mempunyai banyak biji. Berwarna merah menyala dan tidak bertangkai. Cili kering jenis ini sangat pedas dan senang untuk dapat di mana-mana sahaja.
#2 Cili kering berkerinting
Cili kering ini berkedut dan kecut, bertangkai, banyak biji dan warnanya merah gelap. Sangat sesuai dengan semua jenis masakan sebab kurang pedas jika dibandingkan dengan cili kering berkilat. Cili kering ini sering kita guna. Ia senang untuk didapati kerana murah.
#3 Cili kering gemuk
Cili kering jenis ini pula sifatnya gemuk, kurang biji dan berwarna merah-merah kehitaman. Cili jenis ini sedikit mahal dan sesuai untuk masak sambal nasi lemak. Cili ini biasanya kita akan jumpa di bahagian Pantai Timur.
#4 Cili kering paprika
Akhir sekali, cili kering paprika. Ianya lurus, banyak biji, bertangkai, berkilat dan berwarna
merah menyala. Kebiasaannya kita akan jumpa cili ini dalam bentuk serbuk dan amat sesuai
digunakan untuk masak kari dan tomyam.
Sumber: My Resipi
No comments:
Post a Comment