Lidah orang melayu memang tak penah lari dari santapan nasi beriyani, nasi minyak, nasi tomato atau nasi hujan panas. Selalunya, hidangan nasi beriyani menjadi menu dalam majlis kenduri kahwin, dan kebanyakannya mudah didapati di restoran atau kedai makan.
Jadi, apa kata kita cuba masak sendiri kat rumah. Mana nak tahu kemungkinan masakan itu boleh dikomersialkan dengan gubahan anda sendiri. Selamat mencuba..
Bahan-Bahan
Cara Masakan
01.Panaskan minyak sapi di dalam periuk.
02.Tumis jintan manis dan bawang besar hingga perang.
03.Masukkan beras dan rempah. Kacau sebati.
04.Masukkan air kulit kayu manis, kismis, pelaga dan serbuk kunyit. Masak di atas api sederhana hingga air beras kering. Tutup periuk dan perlahankan api. Biarka hingga nasi betul-betul masak.
05.Apabila nasi masak hidangkan di dalam pinggan dan tabur kepingan badam.
No comments:
Post a Comment