Thursday, November 14, 2019

Resipi Peria Katak Goreng

Hari ini, mari kita kongsi resipi peria katak goreng! Yang tak suka makan sayur pun pasti akan tertawan dengan kelazatan snek rangup ini.
resipi peria katak goreng
Pertama sekali, apa itu peria katak? Haa. Peria ni adalah spesis peria yang kecil sikit daripada peria biasa. Badannya lebih menggerutu dan kadangkala, bijinya bewarna oren kemerahan.
resipi peria katak goreng
Kita sediakan dulu perianya. Potong hujung dan pangkal peria ni tadi dan belah dua di tengah. Selepas itu, kita buang isirung peria ni tadi menggunakan bahagian belakang sudu. Kita guna belakang sudu sebab ruang dalam peria ni tak besar mana dan kita nak kekalkan kebulatan peria ni tadi.
resipi peria katak goreng
Kemudian, kita hiris dia nipis-nipis. Kalau kita malas, bolehlah guna sagat atau ‘mandolin’ bak kata orang Amerika. Nak lagi rangup, hiris bagi lagi nipis.
resipi peria katak goreng
Macam biasa, kita sediakan tepung untuk menggoreng. Resipi kali ini kita guna tepung bestari dan sedikit tepung beras bersama serbuk perasa. Bancuh bersama air tetapi jangan terlalu cair. Biar ia sedikit pekat supaya ia lekat kepada peria kita tadi.
Akhir sekali, campur peria yang kita hiris tadi dengan bancuhan tepung kita dan goreng sehingga rangup. Toskan dan sedia dihidang!
resipi peria katak goreng
resipi peria katak goreng
Selamat mencuba semua!
Sumber: twitter (@HanisHazi)

No comments:

Post a Comment

Zikir Dan Doa Yang Baik Dibaca Pada Hari Arafah

  Walaupun umat Islam di Malaysia dan banyak lagi negara lain tidak dapat menghantar jemaah haji ke Tanah Suci, Mekah oleh kerana penularan ...