Friday, August 30, 2019

Antara Air Panas Dan Air Sejuk, Mana Yang Lagi Cepat Jadi Ais?

Musim cuaca yang tidak menentu ini, makanan dan minuman sejuk sememangnya menjadi pilihan orang ramai. Tetapi untuk menjadikan ketulan ais mungkin mengambil sedikit masa.
antara air panas dan air sejuk, mana yang lagi cepat jadi ais?
Timbul persoalan adakah air sejuk akan lebih cepat menjadi ais? Jawapannya tidak.
antara air panas dan air sejuk, mana yang lagi cepat jadi ais?
Kajian menunjukkan, air panas akan lebih cepat menjadi ais berbanding air sejuk, jika air sejuk tersebut mengandungi bendasing (contoh, mineral).
Bendasing di dalam cecair akan meninggikan titik beku, seterusnya mengambil masa yang lebih lama untuk menjadi ais (pepejal). Air yang mendidih pula akan mengurangkan kandungan bendasing di dalam cecair, menyebabkan titik beku menjadi rendah, seterusnya mempercepatkan proses pembekuan.
antara air panas dan air sejuk, mana yang lagi cepat jadi ais?

Sumber:
Kell, G. S. (1969). “The freezing of hot and cold water“. Am. J. Phys. 37 (5): 564–565.
Auerbach, David (1995). “Supercooling and the Mpemba effect: when hot water freezes quicker than cold“. American Journal of Physics 63 (10): 882–885. (PDF)
L. Sherwood et al., Animal Physiology: From Genes to Organisms, Thomson Brooks/Cole, Belmont, CA
M. Zhang, Correlation and Prediction of Thermodynamic Properties of Non-aqueous Electrolytes by the Modified TCPC Model. J. Chem. Eng.
Aylward, Gordon; Findlay, Tristan (2002), SI Chemical Data 5th ed. (5 ed.), Sweden: John Wiley & Sons, p. 202

No comments:

Post a Comment

Zikir Dan Doa Yang Baik Dibaca Pada Hari Arafah

  Walaupun umat Islam di Malaysia dan banyak lagi negara lain tidak dapat menghantar jemaah haji ke Tanah Suci, Mekah oleh kerana penularan ...