Musim cuaca yang tidak menentu ini, makanan dan minuman sejuk sememangnya menjadi pilihan orang ramai. Tetapi untuk menjadikan ketulan ais mungkin mengambil sedikit masa.
Timbul persoalan adakah air sejuk akan lebih cepat menjadi ais? Jawapannya tidak.
Kajian menunjukkan, air panas akan lebih cepat menjadi ais berbanding air sejuk, jika air sejuk tersebut mengandungi bendasing (contoh, mineral).
Bendasing di dalam cecair akan meninggikan titik beku, seterusnya mengambil masa yang lebih lama untuk menjadi ais (pepejal). Air yang mendidih pula akan mengurangkan kandungan bendasing di dalam cecair, menyebabkan titik beku menjadi rendah, seterusnya mempercepatkan proses pembekuan.
Sumber:
Kell, G. S. (1969). “The freezing of hot and cold water“. Am. J. Phys. 37 (5): 564–565.
Auerbach, David (1995). “Supercooling and the Mpemba effect: when hot water freezes quicker than cold“. American Journal of Physics 63 (10): 882–885. (PDF)
L. Sherwood et al., Animal Physiology: From Genes to Organisms, Thomson Brooks/Cole, Belmont, CA
M. Zhang, Correlation and Prediction of Thermodynamic Properties of Non-aqueous Electrolytes by the Modified TCPC Model. J. Chem. Eng.
Aylward, Gordon; Findlay, Tristan (2002), SI Chemical Data 5th ed. (5 ed.), Sweden: John Wiley & Sons, p. 202
No comments:
Post a Comment